奇妙電視《香港有寶證》
記者會上介紹手工藝品
河國榮懷念拍拖搭小巴 廖碧兒行山發掘美景
香港人普遍都會有「隔離飯香」的心態,永遠覺得別人的才是好,往往忽視了自己所擁有的價值。奇妙電視全新節目《香港有寶證》就是要證明給大家看,香港雖只是彈丸之地,卻隱藏眾多嘖嘖稱奇、讓香港人引以為傲的成就。節目請來在加拿大成長的廖碧兒(Bernice),由澳洲來港二十多年的河國榮(Gregory),及香港土生土長的李尚正與盧頌恩。記者會上,四位主持向大家展示香港各種手藝,並分享拍攝趣事。

河國榮懷念拍拖搭小巴 廖碧兒行山發掘美景
記者會設於香港電車廠舉行,貼地的Gregory指平時都常搭「叮叮」,又向大家展示甚具特色的小巴水牌,「其實香港有好多珍貴手藝,好似有師傅寫呢啲小巴水牌,以前真係靠睇呢啲牌先知搭邊架車,令我諗返起當年同女朋友拍拖搭小巴嘅畫面。」為了發掘香港的珍貴地方,幾位主持更不惜攀山涉水,Bernice表示:「我平時都有行開山,但今次真係挑戰到我!但去到啲地方真係值得,無諗過香港有咁多咁靚嘅地方。」喜歡手藝的Bernice自言自己經常會自製手工藝品,故早前拍攝手打銅器時特別興奮,「見到師傅一手一腳打出銅器,真係好犀利,我喺旁邊不停影相。」問到近日有指她秘撻富豪,Bernice笑言:「佢係我工作多年嘅司機,根本無咩搬入豪宅嘅事,女仔都可以靠自己賺錢,我拍攝呢個節目最新嘅情人就係阿正!」

阿正有幸欣賞本港飛機 妹頭讚河國榮廣東話
阿正及妹頭一反平日搞鬼本色,展示早前於拍攝時學得的空手道技量,甚有架勢。阿正表示:「拍攝節目令我哋學到好多嘢,幕後團隊做足資料搜集。我自己一直好鍾意飛機,今次有幸去睇香港造嘅飛機,真係好開心!」Bernice及Gregory因拍攝節目而了解更多香港文化,二人在現場大教廣東話正字,妹頭大讚Gregory中文叻,「同Gregory拍嘢好搞笑,佢成日用唔鹹唔淡嘅廣東話講嘢,但其實中文好勁,有時仲玩返我哋轉頭。」