奇妙電視《那些年‧娛樂巴巴閉》 
陳欣健、章國明暢談經典港產警匪片
陳欣健和章國明作客奇妙電視「那些年‧娛樂巴巴閉」節目,和三位主持鄭啟泰、翟浩然和Kawaii暢談經典港產警匪片,陳欣健指當年麥當雄開拍電影「省港旗兵」,除主角林威乃邵氏演員外,其它全部演員都是真實的「大圈仔」,陳欣健娓娓而說:「佢地拍拍下就會停工去做世界(犯案),有個後來死左啦!」

陳欣健指麥當雄的拍攝手法重視真實感,他笑道:「佢黐線架,拍打劫戲,真係大街大巷搭個景、擺10幾部機來拍,效果真既一樣;拍劫犯戲,真係早上9點幾走去青山道間法庭拍,嚇到法庭啲人呆晒,最後咪拉晒我地上差館囉!」章國明認為犯險拍戲實在不值得,但認同每個導演都有各自的拍攝風格。

章國明首部執導的警匪片是「點止兵兵」,他可謂港產警匪片開山始祖,第二部是描寫警察臥底的電影「邊緣人」,當時章國明力邀陳欣健演出,但就被陳欣健婉拒。陳欣健坦白說:「當時我唔講得拒拍原因,事實係我當差初期就係做臥底,我驚接左你部戲會影響到做緊臥底既同僚,所以唔拍囉!」

陳欣健任職警界時位高警司,後來為蕭芳芳開拍的電影「跳灰」做資料提供,最後辭職轉行做藝人。陳欣健笑道:「好多人以為我轉行係因為畀ICAC查,其實係因為「跳灰」後,好多老板邀我做幕前,當年我做警司月薪萬二,佢地話出3倍人工叫我轉行,我梗係即刻多謝老細啦,咁咪轉左行囉!」

陳欣健和章國明有感近年懷舊片有市場,計劃開拍懷舊警匪片,章國明還笑言要重拍「點止兵兵」添!