奇妙電視《杜汶澤食住上》
杜汶澤、江若琳大談內地工作荒唐事
鮮有開腔談感情 大方承認蜜運中
奇妙電視《杜汶澤食住上》由杜汶澤率領盧頌恩(妹頭)及鄺芷凡(Omi)主持,是史上最口沒遮欄的飲食綜藝訪談節目。早前,阿澤邀請了圈中密友江若琳(Elanne)擔任嘉賓,二人除了大談內地工作的荒唐事外,阿澤更藉機向Elanne逼供,論盡她的前度男友。

阿澤讚江若琳夠義氣 大談內地工作荒唐事
阿澤經常自嘲朋友不多,江若琳是他圈中少有公開讚賞的「義氣仔女」。二人因拍電影認識,後來阿澤不時為她拍照或剪輯音樂作品。離港兩年的Elanne今次回港特意為阿澤的節目撐場,二人大談在內地工作的辛酸史及奇人奇事。Elanne憶述:「有次工作完畢,我哋坐七人車返港,個野蠻司機堅持要接佢親戚上車,但架車根本無位,我唔肯就範,點知司機突然發爛,在高速公路上趕我哋落車,當時氣溫只有6度,落住雪,非常離譜。」阿澤聽罷大叫荒謬,又提醒Elanne在內地工作要特別注意安全。

鮮有開腔談感情 大方承認蜜運中
去年,江若琳被揭與內地藝人拍拖,最後分手收場。問到她為何有此決定,她坦言:「我哋有文化差異,價值觀好唔夾,佢唔想我做嘢。但我係一個好鍾意做嘢嘅人,我希望另一半會支持我嘅夢想。」阿澤笑言:「分咗手就好啦,我好唔鍾意你之前男友,你唔覺我有一排無睬你咩?你想搵個支持你工作嘅人好易啫,搵個食軟飯嘅咪得囉!你日日出去工作,佢就日日喺屋企打牌。」Elanne笑著尷尬回應:「過咗去啦,我希望自己會欣賞另一半,依家嗰個幾好!」