奇妙電視《同sing同戲》
天堂鳥官司纏繞工作量不多 坦言要慳住使
天堂鳥近年備受官司纏繞,沒有大公司的庇護,工作只能靠自己打拼。日前三子亮相奇妙電視「同sing同戲」節目,和主持鍾煒喬大談箇中心路歷程,Lincoln坦白地說:「雖然我地出道以來都捱緊架啦,但呢段時間就更加要慳住使囉!」

因為官司問題,三子在香港工作量不多,但在國內就持續做真人騷及商演,隊長Gordon笑道:「我地既資金咪咁來囉,不過搵到錢都盡量花返係工作上,唔敢亂使!」沒有公司的束縛,三子承認自由度是大了,但要找工作就必須靠自己。他們中以Gordon最擅長人際關係,所以多由他出面傾洽工作。Gordon強調說:「我唔係R工作,只係平時玩開,識人多,岩傾就傾!」

天堂鳥總予以韓團的感覺,他們解釋可能因常去韓國排舞的關係。韓國流行整容,他們可會效法?Gordon好大反應說:「整來做乜呀,整完都係咁架啦,Fans鍾意你就鍾意你!」Tyrese附和說:「整完好覺眼架!」對於樣貌,原來三子中以Lincoln最有自信,Gordon取笑道:「做呢行,有自信係好事來既!」